SVJETSKI DAN HLJEBA/KRUHA
Saradnja sa lokalnom zajednicom!!!
Sticanje znanja i vještina principom očiglednosti i praktičnim radom!
Kupujmo domaće proizvode!
Danas 17.oktobra se obilježava svjetski "Dan hljeba/kruha"
Tom prilikom su učenici devetih razreda zajedno sa nastavnicom biologije i hemije Arsena Selić uz srdačnu pomoć direktorice Jasmine Kakeš i pedagogice Edine Kiselica ( koja je kamerom sve zabilježila) održali školsku radionicu.
Na radionici su učenici mijesili slatka i slana peciva, crni hljeb i domaću pogaču. Na času biologije učenici IX-ih razreda su izučavali lekciju “Sastojci hrane”, a ovo je bila prilika da povežu teoriju i praksu.
Zahvaljujemo se našim partnerima, pekari "Budućnost " i njihovim vrijednim uposlenicima na pomoći prilikom pečenja peciva i hljeba.
Cilj radionice bio je da učenici nauče sastojke hrane, steknu vještinu miješanja tijesta i izdrade peciva i hljeba.
Takođe su naučili razliku u kvaliteti crnoga i bijeloga hljeba.
Posebno smo isticali vrijednost zajedništva kod zajedničkog objeda ali i nesebičnoj pomoći kod dijeljenja hljeba onima kojima je potrebno.
Napominjemo da smo pri izradi hljeba i peciva koristili samo domaće proizvode.
Cijenimo i budimo zahvalni svim ljudima koji se bave od uzgoja žitarica pa do proizvodnje peciva i hljeba.